ועדת הכספים של הכנסת כפתה בשבוע שעבר על הנהלת האוצר להיכנס למו"מ מהיר לפיתרון משבר התקצוב של המכללות הטכנולוגיות, כולל המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע. בכך הסתיימה שביתה של כ-3 שבועות של המכללות הטכנולוגיות והתאפשרה פתיחת שנת הלימודים התשפ"ה
כמעט 3 שבועות של שביתה נדרשו כדי להביא להחלטה על כניסה למו"מ מואץ למען פיתרון בעיית הקיצוץ הבלתי מתקבל על הדעת בתקציב המכללות הטכנולוגיות, ובהן המכללה הטכנולוגית להנדסה באר שבע.
כזכור, כ-35 אלף סטודנטים מ-27 המכללות הטכנולוגיות החברות בפורום המכללות הטכנולוגיות לא פתחו את שנת הלימודים התשפ"ה, ב-3 בנובמבר, בשל כוונת האוצר לקצץ בפועל כ-40% מתקציב המכללות, מה שהיה עוצר את המשך התפתחותן.
ביום שלישי שעבר, כונסה לבקשת כמה ח"כים ממפלגות שונות, ביניהם אלי דלל, אלון שוסטר, ולדימיר בליאק ויצחק קרויזר, ישיבה מיוחדת של ועדת הכספים, שנוהלה בידי מ"מ היו"ר, ח"כ יצחק פינדרוס. ח"כ פינדרוס המעורה היטב באפליה ארוכת השנים שקיימת בתקצוב המדינה את המכללות הטכנולוגיות לעומת התקצוב הניתן למוסדות להשכלה גבוהה, ניהל את הדיון ביד רמה, ולא נתן לנציגי מה"ט במשרד העבודה והאוצר להסוות את הקיפוח בקיצוץ שיועד להתבצע בתקציבי המכללות הטכנולוגיות.
לאחר שבאמצעות אריתמטיקה פשוטה הוכיח ח"כ פינדרוס שבין הצהרות האוצר ומה"ט על גובה התעריף לסטודנט שמעבירה המדינה ובין התקצוב בפועל אין כל קשר, ואחרי שקיבל סיוע וגיבוי מכמה מחברי הוועדה ונציגי פורום המכללות שנכחו בישיבה, קבע פינדרוס שיש להגיע להסדר כספי מהיר ביותר.
לפי החלטתה הסופית של ועדת הכספים, שעברה בהתאם לנוסח המדוקדק שהכתיב ח"כ פינדרוס, נאלצו הנהלת משרד האוצר ובכירים באגף התקציבים במשרד להיכנס למתווה של מו"מ מזורז עם ראשי פורום המכללות הטכנולוגיות, במטרה למצוא מקורות תקציביים אחרים לקיצוץ בתקציב המכללות. פינדרוס קצב את משך המו"מ לעד שבוע ימים.
למחרת הדיון, העביר מ"מ יו"ר ועדת הכספים מכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', בו דרש את התערבותו המיידית של השר סמוטריץ', "במשבר התקציבי הבלתי מתקבל על הדעת כלפי הסטודנטים ההנדסאים שהם העוגן התעסוקתי של מדינת ישראל בתעשיות השונות". ח"כ פינדרוס הביע את תדהמתו מכך שמצד אחד קיים "קונצנזוס סביב חשיבותם של ההנדסאים והמכללות הטכנולוגיות לתעשייה הישראלית, אך מצד שני נרשמת אטימות לא מובנת בנושא מצד פקידות האוצר". לדבריו, כל הנוכחים בדיון בוועדת הכספים הבחינו ב"סכנה הממשית בתקצוב הנוכחי, שגובש תוך אי הבנה של משמעות והשפעות עתידיות על התעשיות השונות, ביניהן הביטחוניות, במדינת ישראל". הוא הבטיח לשר האוצר שוועדת הכספים תעניק את "כל הגב הנדרש אל מול החסמים והחוסמים בדרך", לצורך פיתרון המשבר.
במקביל, העלה ח"כ דלל בשאילתא בכנסת את סוגיית הקיצוץ המדובר. שר האוצר סמוטריץ', החזיר את הכדור למגרשו של שר העבודה יואב בן צור, בטענה המתקבלת על הדעת, שלאחר סגירת המסגרת התקציבית השנתית של משרד העבודה שהתבצעה זמן קצר לפני פרוץ המשבר עם פורום המכללות, על שר העבודה מוטלת האחריות לבצע שינויים בסדרי העדיפויות של תקציב משרדו, כדי לפתור את המשבר.
מרכז פורום המכללות הטכנולוגיות ומנכ"ל המכללה הטכנולוגית להנדסאים באר שבע, יעקב דור: "כולם כבר מבינים שההנדסאים בוגרי מערכת ההשכלה הטכנולוגית מהווים את עמוד השדרה המקצועי של צה"ל, מערכות הביטחון, התעשיות הביטחוניות, תעשיית ההייטק הישראלית ושוק התשתיות והבנייה. על אף הערך הכפול של המכללות, הן החברתי והן הכלכלי, למשק הישראלי, נדהמנו לגלות כי האוצר מתכוון לקצץ בפועל בתקציב שנה"ל התשפ"ה כ-40% מתקציבי ההשכלה הטכנולוגית. בשונה ממערכת החינוך וההשכלה הגבוהה, שבהן התוכניות הרב שנתיות מבוצעות עם תוספות תקציב משמעותיות, כאשר בסיס התקציב מוחרג מפני קיצוץ רוחבי במסגרת הסכמי השכר, שכר המרצים במכללות הטכנולוגיות אינו מוגן כלל ומושפע מהקיצוצים שנעשו במסגרת התקציבים לאורך שנים.
"משמעות הקיצוץ הייתה בראש ובראשונה פגיעה ישירה ומודעת באיכות ההוראה. הפגיעה במערכת ההשכלה הטכנולוגית הייתה מורגשת קודם כל בפריפריה החברתית והגיאוגרפית ובאוכלוסיות המוחלשות. ההשכלה הטכנולוגית היא 'בן חורג להשכלה הגבוהה' ושק חבטות תמידי של משרד האוצר, כאשר פערי ההשקעה בין מערכות החינוך וההשכלה הם עצומים. הקיצוץ שתוכנן בידי האוצר יכול היה להביא הלכה למעשה לפגיעה קשה במכללות טכנולוגיות בכל רחבי הארץ, שגם ככה מתקשות כיום לגייס ולשמר הון אנושי איכותי ולעמוד בהתחייבויותיהן הכלכליות. אני מודה למ"מ יו"ר ועדת הכספים ח"כ יצחק פינדרוס ולח"כים יצחק קרויזר, אלי דלל, אלון שוסטר וולדימיר בליאק שסייעו לנו להעביר לנבחרי הציבור ולפקידות הבכירה בממשלה את ההכרח בפיתרון מהיר של המשבר".